O dronă s-a prăbușit în Republica Moldova. Poliția a restricționat accesul în zonă
0Drona a fost depistată în apropiere de satul Coșernița, raionul Criuleni, iar la fața locului s-au deplasat angajați ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), care au restricționat accesul și investighează circumstanțele în care aceasta s-a prăbușit.
,,La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor. Vom reveni cu detalii”, au informat reprezentanții IGP.
Drona a fost depistată după ce, pe 10 noiembrie, alte două drone au fost descoperite în Republica Moldova. Potrivit autorităților de la Chișinău, acestea sunt „aparate de zbor de însoțire a dronelor de tip Shahed de origine rusească” și nu conțin explozibil.
Notă de protest
Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă de protest față de încălcarea spațiului aerian, dar și a denunțat încălcarea spațiului aerian, subliniind că ,,este o încălcare gravă și un gest neprietenos”.
,,Dispunem de informații clare care arată încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova de drone care sunt lansate de Federația Rusă. Aceste drone pun în pericol viața cetățenilor și cerem stoparea imediată a lansării acestora. Republica Moldova este o țară pașnică și prioritatea Guvernului este să asigure liniștea și securitate cetățenilor noștri. Ministerul de Externe cere respectarea de către Rusia a statutului de neutralitate și integritate teritorială a Republicii Moldova”, au precizat angajații Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Rusia neagă
Iar Kremlinul, prin intermediul Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a negat că cele două drone căzute sunt rusești, subliniind că nu există dovezi în acest sens.
,,Categoric respingem atacurile verbale anti-ruse, care, din păcate, au devenit o normă în Republica Moldova. Din nou, nu au fost prezentate dovezi că UAV-urile ar fi avut proveniență rusă și că ar fi fost lansate de pe teritoriul nostru. Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei s-a limitat la o trimitere la așa-zisele informații precise pe care le-ar avea partea moldovenească, fără a oferi detalii. Suntem convinși că dovezile nu vor fi prezentate niciodată, deoarece nu există”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe.
De la începutul războiului din Ucraina și până acum, mai multe bucăți de rachete sau de drone au fost găsite pe teritoriul statului vecin.